لوگوی جشنواره ولوگوی ما
درباره ما اهميت وقف و بركات فردی و اجتماعی ناشی از آن از
جمله موضوعاتی است كه در آيات و احاديث بيشماری مورد توجه قرار گرفته كه از جمله
آنها میتوان به آيه 261 سوره مباركه بقره اشاره كرد كه طی آن اين عمل خير انسان،
چند برابر در درگاه خداوند مستحق پاداش است. امید است با این فریضه که از طریق آیه 261سوره بقره نیز به ما مسلمانان پیشنهاد شده عمل نماییم | نقش وقف درمحافظت ازميراث عمراني ورشد پايدار مربوط به موضوع : وقف واجتماع عضو هيئت رئيسه كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه طرح «احسان ماندگار» به نهادينه كردن فرهنگ و سنت حسنه وقف در جامعه كمك ميكند، ابراز كرد: اين طرح ملي، وقف را به عنوان سنت نبوي به شيوه نويني در جامعه گسترش داده و زمينه گسترش وقف را در ميان اقشار مختلف جامعه فراهم ميكند. به نقل از دبيرخانه مركزي طرح ملي «احسان ماندگار»، غلامرضا اسداللهي، عضو هيئت رئيسه كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي و نماينده مردم تربت جام، تايباد و باخزر در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به طرح «احسان ماندگار» به عنوان طرحي كه وقف را به شيوه نويني در جامعه گسترش ميدهد، اظهار كرد: اين طرح ملي زمينه گسترش وقف در ميان اقشار مختلف جامعه را فراهم ميكند. وي ادامه داد: طرح «احسان ماندگار» با درگيركردن دهكهاي پايين جامعه در امر حسنه وقف كه لزوما ارقام درآمدي بالايي ندارند، فرهنگ اين سنت نبوي را در جامعه نهادينه ميكند. اسداللهي با بيان اين مطلب كه وقف جايگاه ويژهاي در اعتقادات مسلمانان بالاخص شيعيان دارد، گفت: وقف همواره به عنوان يك سنت حسنه در نيات و عملكرد متدينان جاري بوده است، اما در سالهاي اخير با توجه به تغييراتي كه در نوع زندگي و تملك داراييها ايجاد شده، شاهد كاهش ميزان موقوفات نسبت به گذشته هستيم. نماينده مردم تربت جام، تايباد و باخزر در مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر اهميت قانون و اثرات آن در راستاي حفاظت و صيانت از اين سنت حسنه، ابراز كرد: مجلس با داشتن فراكسيون وقف، اهتمام ويژهاي به اين مقوله دارد، لذا برقراري تعاملات بيشتر سازمان اوقاف و امور خيريه با اين نهاد قانونگذار ميتواند به مرتفع كردن مشكلات و قوانين مورد نياز در عرصه وقف بسيار كمك كند. وي افزود: قوانين مربوط به وقف بايد منطبق با مقتضيات روز جامعه، خواست متوليان وقف و كارگزاران بازنگري شود كه شروع آن از سازمان اوقاف و امور خيريه بايد باشد، تا بدين طريق گامي اساسي در راستاي صيانت از اين سنت نبوي و پر رونقتر كردن آن برداريم. عضو هيئت رئيسه كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: حساسيت متوليان و كارگزاران وقف در ارتباط با وقف و نيات واقف، رسيدگي به موقوفات و همچنين عملكرد خوب و مشهود متوليان اين حوزه در كنار داشتن قوانين و مقررات مناسب ميتواند موجبات رونق مجدد اين سنت خدايي كه جايگاه والاي شرعي نيز دارد، شود. يادآور ميشود، طرح «احسان ماندگار» با مشاركت و تحت نظارت اداره كل اوقاف و امور خيريه استان خراسان رضوي و با همكاري شركت بيمه پاسارگاد در مرحله نخست در سطح استان خراسان و در مرحله بعد در سطح كل كشور اجرا ميشود. مربوط به موضوع : وقف واجتماع يخچال وسقاخانه خوانسار وموقوفات آن مربوط به موضوع : وقف واجتماع
وقف، به عنوان يك نهاد فقهي و حقوقي و يكي از دستورات مۆكد اسلام، به سهم خود، در مقابله با آثار نامطلوب تجمع و تمركز ثروت و استقرار عدالت اجتماعي، مي تواند مورد استفاده قرار گرفته و در اين رابطه، خدمات ارزنده اي را به جامعه عرضه كند. نهاد وقف عامل بسيار مهمي در جلوگيري از تجمع و تمركز ثروت در جامعه است. اهميت وقف از اين ديدگاه هنگامي بيش از پيش روشن مي شود كه تعداد نسبتاً قابل ملاحظه اي از اموال بلااستفاده و متروكه اي را كه بهره وري از آنها مي توانست در ارائه خدمات اجتماعي مفيد فايده قرار گيرد، مورد نظر قرار دهيم. عدم بهره وري مۆثر از اين اموال كه به حكايت آمار و ارقام موجود، سالهاست از حيز انتفاع خارج شده، به هيچ وجه قابل توجيه نمي تواند باشد. در يك اقتصاد متعادل، حركت فعاليت هاي اقتصادي به سمت و سويي است كه از جهت مالي اهداف توسعه اقتصادي هر جامعه را تحقق دهد. تجمع و تمركز ثروت، حركت اقتصاد را از اين مسير تعادلي منحرف و در نتيجه ثروتمندان را از رهگذر درآمدهاي كاذب و نامشروع به مفتخواري و رانت خواري تشويق و تحريض مي نمايد. در چنين شرايطي، اقتصاد جامعه، به علت انحراف از مسير اصلي و طبيعي خود با مشكلات عديده مواجه مي گردد كه تزلزل عدالت اجتماعي در رأس همگي آنها قرار دارد. وقف، به عنوان يك نهاد فقهي و حقوقي و يكي از دستورات مۆكد اسلام، به سهم خود، در مقابله با آثار نامطلوب تجمع و تمركز ثروت و استقرار عدالت اجتماعي، مي تواند مورد استفاده قرار گرفته و در اين رابطه، خدمات ارزنده اي را به جامعه عرضه كند. بعد از اين مقدمه چند پرسش و پاسخ را در مورد وقف مطرح مي كنيم: آية الله حسيني شاهرودي(دام ظله):سوال :وقف سهام از نظر شرعي جايز است؟ متولي وقف سهام اختيار معامله و خريد و فروش سهام را دارد؟ جواب: يكي از شرائط وقف آنستكه عين موقوفه قابل بقاء باشد بطوري كه عين باقي بماند و از منافع آن استفاده شود مضافا بر اينكه خريد و فروش وقف جايز نيست.
آية الله مكارم شيرازي(دام ظله):سوال: فروختن زمين زراعتى موقوفه در چه صورتى جايز است؟ جواب: فروختن عين موقوفه جايز نيست و اگر قابل زراعت نباشد و به درد ساختمان بخورد مى توان آن را براى ساختمان اجاره داد، مگر آن كه به هيچ وجه نتوان از آن استفاده نمود و چاره اى جز فروش و تبديل به احسن نباشد.
آية الله خامنه اي(دام ظله):سوال: آيا كسى مىتواند ادعاى وقف بودن زمين مجهولى را داشته باشد؟ جواب: براى ثبوت وقفيّت، وجود وقفنامه شرط نيست بلكه اعتراف ذواليد (كه وقف در تصرّف آنان است) يا اعتراف ورثهى ذواليد بعد از فوت او، به وقف بودن آن ملك، كافى است و همچنين احراز سابقه رفتار با آن ملك به عنوان وقف يا شهادت دو مرد عادل بر وقف بودن آن و يا شهرت وقفيّت آن ملك بين مردم بخصوص افراد كهنسال به گونهاى كه مفيد علم يا اطمينان باشد هم وقف بودن را ثابت مىكند. در نتيجه با وجود يكى از اين دلائل وقفيّت، حكم به وقف بودن مىشود و درغير اين صورت وقف محقق نيست.
آية الله خامنه اي(دام ظله):سوال: اگر مهر نماز متعلق به مسجد در جيب كسى بماند تكليف چيست؟ جواب: اگر براى خصوص آن مسجد وقف شده باشد بايد به آنجا برگرداند و در صورت شك نيز حكم همين است.فرآوري: آمنه اسفندياري بخش احكام اسلامي تبيان منابع: سايت راسخون پايگاه اطلاع رساني مراجع عظام: مكارم شيرازي، خامنه اي، حسيني شاهرودي(دام ظلهم) مربوط به موضوع : وقف واجتماع | درباره وقف موضوعات مطالب آرشیو مطالب |